car dashboard, speedometer, speed
martie 23, 2021 De Ион 0

Indicatori de bord auto: un ghid complet

Lampa de avertizare intermitentă de pe tabloul de bord ar trebui să vă facă întotdeauna să vă opriți, să vă verificați mașina și, eventual, să consultați manualul. Cu toate acestea, acum este vital să o rezolvați rapid, deoarece dacă oricare dintre luminile de pe bord se aprinde în timp ce conduceți, mașina dvs. ar putea fi deteriorată.

Cu toate acestea, din când în când, apare un indicator pe care s-ar putea să nu-l recunoști și trebuie să știi dacă îl poți descoperi singur sau dacă trebuie să te grăbești la mecanic.

Utilizați lista de mai jos pentru a afla ce înseamnă fiecare indicator și cum să diagnosticați singur problema.

  • Indicator de emisie
  • Indicator de frână
  • Indicator airbag
  • Indicator motor
  • Indicator de servodirecție / EPAS
  • Indicator de temperatură
  • Indicator nivel ulei
  • Indicator de presiune a anvelopelor
  • Indicator de încărcare a bateriei
  • Indicator “Lichidul de Parbriz”

Indicator de emisie

Deși acest lucru nu va reprezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră sau va provoca daune, este important să țineți cont de acest indicator. Emisiile devin din ce în ce mai importante pentru proprietarii de mașini și, dacă acest indicator este aprins în timp ce treceți un MOT, atunci nu vi se va elibera un certificat MOT.

Puteți reduce emisiile cu ajutorul aditivilor pentru combustibil Maxxrecovery

skoda_yellow_emissions_control_lamp

Indicator de frână

Frânele sunt una dintre cele mai importante funcții ale oricărei mașini, deci dacă indicatorul de frână se aprinde în timp ce conduceți, ar trebui să o luați în serios. Acest lucru ar putea însemna că aveți o scurgere de lichid de frână sau plăcuțe de frână deteriorate.

În orice caz, dacă pictograma frânei se aprinde pe tabloul de bord, găsiți un loc sigur pentru a vă opri și a evalua problema.

Verificați nivelul lichidului de frână; Dacă totul este în ordine, atunci cel mai probabil este vorba despre o defecțiune a senzorului în sine.

Brake

Indicator airbag

Dacă lumina airbag-ului este aprinsă, airbagurile vehiculului dvs. pot fi defecte. Acest lucru ar putea însemna că s-ar putea deschide incorect în cazul unui accident sau ar putea declanșa în mod neașteptat, rezultând un accident sau vătămări corporale.

Airbag

Indicator motor

Dacă lampa motorului se aprinde în timp ce conduceți, nu o ignorați. Acesta este modul în care electronica din mașină încearcă să vă spună că motorul dvs. nu funcționează corect. S-ar putea să fie doar o defecțiune minoră, dar aveți grijă la simptomele asociate, cum ar fi pierderea de putere, blocarea motorului, defectarea sau lovirea. Orice lucru care pare ieșit din comun ar putea indica o problemă mecanică mai gravă. Opriți și deschideți capota; conducerea unei mașini în această stare poate provoca daune grave vehiculului.

engine-management

Indicator de servodirecție

Dacă indicatorul de servodirecție se aprinde, problema este probabil în sistemul de direcție. Dacă direcția devine grea sau aveți probleme la rotirea roții, servodirecția dvs. poate fi defectă. Deși aceasta nu este o astfel de problemă, dacă conduceți într-un oraș sau pe o autostradă în trafic rapid, vă poate afecta serios capacitatea de a reacționa în situații dificile. Trageți la marginea drumului de îndată ce este sigur și, dacă conduceți un model mai vechi cu un sistem hidraulic, verificați nivelul lichidului hidraulic de servodirecție; este posibil să aveți o scurgere.

Power-steering

Indicator de temperatură

Dacă lumina de temperatură se aprinde, ar putea însemna că aveți un nivel scăzut de lichid de răcire și poate exista o scurgere.

Opriți-vă cât mai atent posibil și deschideți capota. Verificați nivelul lichidului de răcire din rezervorul de expansiune. Dacă este sub marca minimă, aproape sigur aveți o scurgere. În acest moment, poate fi cel mai bine să apelați un camion de remorcare și să vă reparați mașina cât mai repede posibil.

Temperature

Indicator nivel ulei

Uleiul joacă un rol cheie în buna funcționare a vehiculului dumneavoastră. Lubrifiază motorul, absoarbe căldura și menține întregul mecanism funcționând fără probleme. Astfel, dacă indicatorul nivelului de ulei se aprinde în timpul conducerii, ar putea însemna că presiunea uleiului a scăzut și conducerea în continuare ar putea provoca daune grave.

În schimb, opriți-vă când puteți și verificați joja de ulei. Adăugați ulei după cum este necesar. Dacă lampa de control este aprinsă și nivelul uleiului este normal, este probabil ca uleiul să nu circule correct, este posibil să aveți o problemă cu filtrul de ulei.

209-2093136_oil-pressure-warning-light-engine-oil-symbol-on

Indicator de presiune a anvelopelor

Din linia de asamblare ies din ce în ce mai multe vehicule echipate cu un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope. Dacă vedeți acest indicator de avertizare intermitent în timp ce conduceți, înseamnă de obicei că una sau mai multe dintre anvelopele dvs. nu sunt suficient de umflate. Acest lucru este ușor de calculat, dar operarea mașinii cu o presiune scăzută a anvelopelor poate provoca uzura inutilă, așa că apelați la service și verificați presiunea.

tyre-pressure

Indicator de încărcare a bateriei

Bateria alimentează fiecare componentă electrică din mașină, de la unitatea de comandă a motorului la sistemul de aprindere, astfel încât atunci când această pictogramă se aprinde pe tabloul de bord, ar fi bine să-i acordați atenție.

Dacă indicatorul bateriei se aprinde și rămâne aprins, opriți orice ar putea descărca bateria – aer condiționat, scaune încălzite etc. Conducerea pe o distanță scurtă poate fi totuși sigură, dar țineți cont de temperatură; Dacă mașina dvs. începe să se supraîncălzească, cel mai bine este să vă opriți cât mai curând posibil pentru a evita deteriorarea motorului.

battery

Indicator "Lichidul de parbriz"

Unele mașini moderne au un indicator de spălare care luminează atunci când lichidul de spălare se scurge în rezervor. Deși nu este cel mai important dintre indicatori, nu trebuie să ignorați avertizarea cu lichid de spălare redus, deoarece nu știți niciodată când ar putea fi necesar să vă curățați parbrizul.

Data viitoare când vedeți această lampă de avertizare, adăugați imediat lichid în tamburi imediat pentru a vă asigura că vehiculul dvs. rămâne sigur și adecvat pentru drum.

screenwash